info@rumohus.se
Jennygatan 6 i Ystad
Instagram Feed
Search
Program – Rum&Hus
fade
2190
page-template-default,page,page-id-2190,eltd-core-1.0,averly-ver-1.0,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,eltd-mimic-ajax,eltd-grid-1200,eltd-blog-installed,eltd-main-style1,eltd-paspartu-enabled,eltd-disable-fullscreen-menu-opener,eltd-header-standard,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,eltd-light-header,eltd-fullscreen-search eltd-search-fade,eltd-enable-sidemenu-area-opener,eltd-side-menu-slide-with-content,eltd-width-370,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Program

Lördag 22 april
Annajohanna Månsson - Garnbombning/gerillaslöjd kl 10-16
Frilansande kreatör, projektledare och grafisk formgivare

Många ystadbor känner Annajohanna från Ystad Gymnasium där hon arbetar till vardags, men ännu fler har sett hennes garnkreationer här och var i stan. Hon är även engagerad i DIY Club Ystad på Ystads Bibliotek, vilket är ett kreativt forum där man bl.a. kan lära sig luffarslöjd.

Under helgen, med start lördag kl 10.00 är alla som vill vara med och garnbomba välkomna att delta. Man kan sticka eller virka för att klä in och sätta färg på räcket utanför Bollen. Man tar med eget material och monterar sin kreation själv på plats. Det är fritt fram hur man själv vill ”klä in” räcket, omkretsen är 15,5 cm. Och det finns tillräcklig med räcke för alla som vill sätta färg.

ANNAJOHANNAS HEMSIDA
Timmerman Jens Ingvad kl 11.00
Skånelängan, byggnadstradition och korsvirkesteknik.

Jens berättar om materialförståelse, skadeproblematik och renovering, från ett hållbarhetsperspektiv.

Workshop Timmerman Jens Ingvad kl 12.00

Jens demonstrerar hur man timrar en korsvirkesstomme och arbetar med lerputs.

Fotograf: Angelica Söderberg

Isabelle McAllister kl 13.00
Hur bygger man ett hem & hur får man ihop alla familjemedlemmars önskemål när man inreder och bygger om?

Isabelle arbetar med färg och form i alla tänkbara, kreativa sammanhang. I sin föreläsning på Rum&Hus ger Isabelle sina smartaste och bästa tips som hon lärt sig efter 20 år i branschen. Trender, smarta lösningar, återbruk och färgtips får plats i föreläsningen.

Isabelle ger också råd till besökarna kring inredning och ombyggnation. Ta gärna med egna bilder och foton så kommer hon att ge utrymme för detta i anknytning till sin föreläsning.

ISABELLES HEMSIDA
Prisutdelning tipsrunda kl 15.30
på scenen

Under både lördag och söndag mellan 10.00 och 15.00 pågår en tipsrunda på mässan. Frågorna sitter i utvalda mässmontrar.

Söndag 23 april
Paneldiskussion kl 11.00
Hur skapa bostäder med kvalitet och långsiktig hållbarhet?

Moderator för paneldiskussionen är Katarina Erlingson. Katarina Erlingson driver det egna företaget Erlingson Green Growth AB. Hon föreläser, jobbar med projektledning och är moderator, främst inom hållbarhetsfrågor, mat, miljö och innovation. Katarina har tidigare bl a varit regionråd i Region Skåne, trafikplanerare och journalist.

I panelen:

Anders Ejlertsson, Hållbart byggande i Syd

Leila Ekman, stadsarkitekt Ystad kommun

Eva K Hansson, energi- och klimatrådgivare

Representant från byggbranschen

KATARINAS HEMSIDA
Workshop Blomstra miljövänligt kl 12.00
blomsterbindning

Blomstra Miljövänligt är företaget som arbetar för en vänligare inre och yttre miljö med hjälp av blommor. Blomstra drivs av Anna Persson som är utbildad sjukgymnast och florist.Hon vill sprida glädje, friskvård och skönhet med största möjliga hänsyn till både vår natur och till vår inre miljö, För att nå en mer hållbar samhällsutveckling och livsstil.

Workshop: Prova på – Blomsterness – Medveten närvaro med blommor
Friskvård och stressreducering med hjälp av blommor, färg och form. Hitta din
inre florist. Du får lära dig om grundläggande blomsterbinderi och
färg/formlära samt enkla avslappningsövningar.

OBS! ANMÄLAN
10 personer, först till kvarn!
Föranmälan till Anna Persson på anna@blomstramiljovanligt.se eller telefon 072-33 44 060

Sista anmälningsdag tis 18/4, med förskottsbetalning för workshopsmaterialet 150kr. Bindande anmälan.

HEMSIDA

Fotograf: Lena Granefelt

Bella Linde kl 14.00
Rätt ur jorden - så blir du självförsörjande på grönsaker

Bella Linde är frilansjournalist och författare med specialintresse för odling och självhushållning – och därmed en hållbar livsstil. Hon var en av programledarna i SVT:s ”Sommartorpet”.

Senast gav Bella ut boken ”Rätt ur jorden – handbok i självhushållning” samt ”Lilla grönsakslandet – odla skörda äta”, en odlingsbok för barn. Tidigare har Bella Linde även gett ut boken Zetas Trädgård, en betraktelse över den fantastiska handelsträdgården i Huddinge utanför Stockholm.

Bella föreläser och inspirerar dig som vill lära dig mer om husbehovsodling, oavsett om den sker på en villatomt, odlingslott eller balkong, liksom om glädjen i och vikten av att odla tillsammans med barn. Hon intresserar sig också för tillsammansodling, där möten mellan människor är minst lika viktig som själva frambringandet av föda, och för hållbarhetsfrågor ur ett vardagsperspektiv.

BELLAS HEMSIDA
Prisutdelning tipsrunda kl 15.30
på scenen

Under både lördag och söndag mellan 10.00 och 15.00 pågår en tipsrunda på mässan. Frågorna sitter i utvalda mässmontrar.